Saturday, December 10, 2011

منشورهای بازالتی این بار در اسکاتلند


منشورهای بازالتی این بار در اسکاتلندپنجشنبه چهاردهم بهمن 1389 21:10

تصاویر: آتشفشان مرگ در خطرناکترین شهر دنیا


تصاویر: آتشفشان مرگ در خطرناکترین شهر دنیایکشنبه چهاردهم فروردین 1390 17:12

آتشفشان مرگ در خطرناک ترین شهر دنیا

مجله نشنال جئوگرافی در گزارشی تصویری به معرفی یکی از خطرناکترین آتشفشان‌های دنیا واقع در آفریقا پرداخته است که در صورت فوران می‌تواند حادثه‌ای مرگبار برای ساکنان منطقه رقم بزند.

به گزارش خبرگزاری مهر، در سال 79 پس از میلاد آتشفشان «وزوویو» واقع در خلیج ناپل ایتالیا فوران و مردم شهر «پومپی» را به سنگ تبدیل کرد.

اکنون دانشمندان معتقدند که آتشفشان «مونت نیراگونگو» واقع در حاشیه شرقی جمهوری دمکراتیک کنگو در آفریقا می‌تواند برای مردم شهر «گوما» حادثه‌ای مشابه را به وجود آورد. آتشفشان «مونت نیراگونگو» یکی از خطرناک ترین آتشفشانهای دنیا است.

در دامنه این آتشفشان، شهر «گوما» با حدود یک میلیون جمعیت قرار دارد. در دهه‌های اخیر، دو فوران این آتشفشان به این شهر خسارتهایی وارد و خانه‌ها را نابود کرده است، اما اکنون زلزله شناسان معتقدند که در آینده‌ای غیرقابل پیش بینی خطری مرگبار مردم این منطقه را تهدید می‌کند.

یک زیست شناس ایتالیایی به نام «داریو تدسکو» که در 15 سال اخیر بر روی این آتشفشان تحقیق کرده است به مجله «نشنال جئوگرافی» گفت: «گوما خطرناکترین شهر در تمام دنیا است.»

اطلاعات تاریخی نشان می‌دهد که در سال 2003 پس از فوران این آتشفشان بیش از 11 میلیون و 468 هزار و 323 متر مکعب گدازه در شهر گوما فرود آمد که منجر به نابودی 14 هزار خانه و فرار 350 هزار نفر شد.

در سال 1977 نیز گدازه‌ها با سرعت بیش از 26.82 متر بر ثانیه از کوه سرازیر شدند. این سریعترین سرعت حرکت گدازه در دنیا است که تاکنون به ثبت رسیده است در این فوران صدها نفر کشته شدند.

اما به گفته زلزله شناسان هر دوی این حوادث در مقایسه با خطری که ممکن است در فوران آینده این آتشفشان به وجود آید ناچیز هستند.

آتشفشان «نیراگونگو» از یک سیستم تونلی پیچیده برخوردار است که همانند ریشه‌های درخت در سراسر کوه گسترده شده‌اند.
در سال 2002 پس از آنکه شکاف اولیه این تونلها باز شد فشار هوا این سیستم را تخلیه و فورانهایی از مواد مذاب را به بیرون پرتاب کرد.




کوه «نیراگونگو» یکی از مرگبارترین آتشفشان‌های زمین است اما به اعتقاد دانشمندان خطری که مردم منطقه را تهدید می‌کندبیش از خطر خود فوران این آتشفشان است


یک عضو هیأت اعزامی نشنال جئوگرافی بر روی کف گدازه‌های خنک شده راه می‌رود


 نمای هوایی کوه «نیراگونگو»
یک آتشفشان فعال در کوهستان «ویرونگا» واقع در پارک ملی «ویرونگا»



چارچوب یکی از بزرگترین و کمتر شناخته شده ترین دریاچه‌های مواد مذاب
این دریاچه بیش از 700 پا عرض و احتمالا چندین مایل عمق دارد




حبابهای جوشان امواج خروشانی از گدازه‌ها را به دیواره‌های دهانه پرتاب می‌کنند
دانشمندان از عمق این دریاچه اطلاع چندانی در دست ندارند اما نمونه گیریهای اخیر گدازه نشان می‌دهد که در این ماده مذاب، ماگمایی از جبه زمین با عمق بیش از 74 کیلومتر (46 مایل) وجود دارد


 با دمای حدود هزار و 800 درجه فارنهایت (982.22 درجه سانتیگراد) این دریاچه گدازه به شدت نا آرام است به طوریکه سنگهای مذابی که به هوا پرتاب می‌شوند اشکال صفحه مانندی را بر روی سطح دریاچه تشکیل می‌دهند




 حبابهای گازی که از این دریاچه متصاعد می‌شوند، در ارتفاع 60 پایی بالای دریاچه گدازه در هوا منفجر می‌شوند

تصاویر: عجایب دهگانه زمین تصاویر: عجایب دهگانه زمین


پاموکل در ترکیه
ناحیه «پاموکل» در ترکیه یکی از مکان‌هایی است که از جمله عجایب طبیعی جهان محسوب می‌شود، در زبان ترکی «پاموکل» به معنای قلعه پنبه‌ای است و این به خاطر سنگ‌های تراورتن و چشمه‌های آب گرم است. سنگ‌های تراورتن ظاهر متحدالمرکزی دارند و با رنگ سفید حریرگونه یا به قول مردم محلی پنبه‌ای، حالتی معنوی را ایجاد کرده‌اند. چشمه‌های آب گرم «پاموکل» دارای رسوبات کربنات کلسیم هستند که سازه‌های خارق‌العاده با ظاهری ارگانیک را به وجود آورده‌اند.

برج یخی اربس
برج یخی کوه «اربس» در قطب جنوب، یکی از فعال‌ترین آتشفشان‌های زمین است. این کوه تقریبا 4 کیلومتر بالاتر از سطح زمین است و به ‌خاطر دریاچه گدازه‌های مذاب واقع در دهانه آتشفشانی در قله، میان مجموعه‌های آتشفشانی مشهور است. بخار داغ آتشفشانی که از شکاف‌های صخره‌های آتشفشانی بیرون می‌آید، سیستم پیچیده‌ای از غارهای یخی در اطراف کوه خلق کرده است.

آب فشان فلای
آب‌فشان «فلای» واقع در نوادای ایالات متحده. منظره این آب‌فشان طوری به نظر می‌رسد که گویی از یک سیاره دیگر یا یک فیلم علمی تخیلی به زمین آورده شده است. آب‌فشان «فلای» یکی از پدیده‌های نادر است که در یک زمین شخصی واقع شده است. در سال 1916 مالکان زمین در جستجوی آب برای حاصل خیز کردن این زمین بیابانی بودند. آنان آب را یافتند و آن چشمه تا دهه‌ها جوشان بود، با این وجود مته‌ای که داخل ستون حفاری بود به ذخیره‌ای از آب برخورد که منجر به تشکیل چنین آبفشانی شد.

صخره های نیومکزیکو
صخره‌های «کاشا کاتووه تنت» واقع در نیومکزیکوی ایالات متحده. جایی است که در آن صخره‌های قلمی فرسایش یافته‌ای وجود دارند كه از گدازه‌های آتشفشانی طی 6 میلیون سال تشکیل شده‌اند، درحالی‌که صخره‌های تشکیل شده از نظر شکل مشابهند اما به لحاظ ارتفاع متفاوت هستند. اختلاف ارتفاع بین چند فوت تا 90 فوت است.

دره ماه
دره ماه، دره‌ای دور افتاده در آرژانتین است. این دره با جرم‌های زمین‌شناسی به وجود آمده که مانند میخ بر زمین کوبیده شده‌اند و از فرسایش سنگ‌های ایستاده در باد شکل گرفته‌اند. همچنین برخی از صخره‌ها نیز به دلیل فرسایش به شکل مدور درآمده‌اند و شبیه گلوله‌های مرمری هستند. زمین دره که روزی حاصل‌خیز بوده اکنون خشک شده و دارای تعداد زیادی فسیل گیاهی و جانوری است که زیست شناسان علاقمند به دوره‌های تاریخی را به این مکان می‌کشاند.

منطقه ژانگی
یک پدیده بی‌نظیر زمین‌شناسی که معروف به «دانکسیا لندفرم» است. در برخی از مناطق چین، مانند «ژانگی» در استان «جانسو» این پدیده قابل رویت است. دانکسیا که یعنی «ابر سرخ» بخشی از زمین است که از سنگ‌های ماسه‌ای قرمز رنگ تشکیل شده که در طی زمان به کوه‌ها و صخره‌هایی عجیب تبدیل شده‌اند.

چشمه سحر آمیز
«چشمه سحرآمیز»، واقع در پارک ملی «چاپادا دیامانتینا» در 400 کیلومتری «سالوادر»، پایتخت ایالت «باهیا» در کشور برزیل قرار دارد. این چشمه عمق 120 فوتی دارد و آب آن آن قدر شفاف است که صخره‌ها و تنه‌های درختان قدیمی در کف آن قابل رویت است. هنگامی‌ که خورشید در سمت راست است، نور از یک شکاف وارد می‌شود و انعکاسی آبی رنگ ایجاد می‌کند. دسترسی به این دریاچه به دلیل حفاظت محیطی و اکوسیستم نادر و خاصش بسیار محدود است.

جنگل سنگی
«جنگل سنگی» در کشور چین، نمونه زیبایی از توپوگرافی انباشت سنگ آهک است. صخره‌های آن از سنگ آهک درست شده و توسط آبی که به سطح رخنه کرده شکل داده شده است. این آب همه چیز را به جز ستون‌ها از بین برده است. این جنگل از دوران سلطنت «مینگ» به‌ عنوان اولین شگفتی طبیعی جهان شناخته شد.

منطقه هونان
منطقه «هونان» در کشور چین، مملو از مناظر چشم‌گیر است و «وولینگیان» باشکوه یکی از بزرگ‌ترین جاذبه‌های آن است. این جاذبه طبیعی از بیش از 3 هزار لایه انباشتی سنگ آهک تشکیل شده است‌. در این مکان آبشارهای زیبا و بزرگ‌ترین غار آهکی آسیا قرار دارد.

سالرد
«سالرد» یک بیابان نمکی در میانه «آلتیپلانو» و یکی از مناظر تجسمی بولیوی است. این مکان، بیابان هموار و وسیعی است که نور خورشید را چنان منعکس می‎کند که با آسمان اثر تقارنی ایجاد می‌کند. در این بیابان چندین دریاچه با رنگ‌های غیر معمول وجود دارد که علت آن وجود رسوبات معدنی است.

ماه خردا در فرهنگ سنتی ایران

خردادگان جشن پاسداشت آب و گیاه و آبادانی                                        گرامی باد .... ایرج ادیب زاده: به فرخندگی هم نامی روز و ماه ...